Pisić: Zbog nepoštovanja mjere samoizolacije lišena slobode 4 lica

20.3.2020. Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici u Brčkom kazao je da su policijski službenici u jednom selu na području Distrikta sinoć lišili slobode tri lica zbog nepoštovanja obavezne samoizolacije zbog korona virusa, te jedno lice s područja Distrikta koje radi kao medicinski tehničar u JZU „Zdravstveni centar Brčko”.

Image for news

„Lišili smo slobode lice K. I., sin Mate, rođen 9. 7. 1993. godine u Tuzli, nastanjen u mjestu Donja Skakava, A. I., sin Petra, rođen 13. 5. 1998. godine u Zagrebu, nastanjen u mjestu Donja Skakava, A. A., sin Mate, rođen 25. 4. 1998. godine u Vinkovcima, nastanjen u mjestu Donja Skakava, M. A. sin Vlade, rođen 13. 10. 1996. godine u Vinkovcima, nastanjen u Bijeloj.

Tri lica s područja Donja Skakava su imala rješenja o obaveznoj izolaciji i medicinski nadzor i ta lica su došla s teritorije Austrije, odnosno s područja koje je ugroženo korona virusom. Zajedno s ta tri lica bio je veći broj lica prilikom čega smo lišili slobode i još jedno lice, nažalost, lice koje radi kao medicinski tehničar u brčanskom zdravstvu”, kazao je Pisić dodajući da su lica lišena slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo 220. nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, te 221. prenošenje zarazne bolesti. 

Pisić je naglasio da većina lica koja su u samoizolaciji i medicinskom nadzoru poštuju mjere koje su im izrečene. 

„Policija Brčko distrikta BiH izvršila je 174 kontrole izdatih rješenja o medicinskom nadzoru. Broj lica koja poštuju te mjere je 166 dok je 11 onih koji ne poštuju izdata rješenja, što ukazuje da veliki procenat ovih lica poštuje mjere koje su im izrečene. Mi dobro sarađujemo i s Tužilaštvom Brčko distrikta BiH kao i s drugim tužilaštvima i policijskim agencijama unutar BiH, a sve s ciljem kako bi promptno djelovali i preduprijedili određene događaje”, kazao je Pisić. 

Za sve lažne informacije koje kruže Facebook profilima podnijet će se prekršajne mjere, kazao je Pisić, dodajući da će se u toku dana za najmanje tri lica podnijeti prekršajni nalozi zbog iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti, glasina i tvrdnji.„Mi dobro sarađujemo s našim Tužilaštvom i ko iznosi ili prenosi lažne vijesti, glasine ili tvrdnje dobit će prekršajne naloge”, upozorio je Pisić. 

Šef Policije Brčko distrikta BiH zamolio je građane Distrikta na razumijevanje i kazao da od nas svih zavisi kako ćemo se nositi s tim. 

„Molim građane Distrikta za razumijevanje jer ovo je nešto što nas je pogodilo, ali od nas svih zavisi kako ćemo se nositi s tim. Policija je uz vas i Policija je jedina policijska agencija unutar BiH koja je poštovala evropske standarde po broju policijskih službenika po glavi stanovnika. Morate da znate da su vaši policajci s vama već četiri ili pet dana, da ni oni nemaju snage i da i oni imaju svoje porodice. Još jednom molim sve da poštuju mjere medicinskog nadzora i ako neko od građana primijeti da se neko ne pridržava mjera, da ih upozori i da javi Policiji Brčko distrikta BiH na broj 122”, kazao je Pisić.